teamontwikkeling

Hoe krijg je het als leidinggevende voor elkaar, dat een team opereert zoals je voor ogen hebt? Belangrijk is, dat iedereen met plezier naar zijn/haar werk komt en dat de onderlinge samenwerking zonder één uitzondering goed is. En dat eist vandaag de dag veel van je vaardigheden om hier als ‘teamcaptain’ samen met je team een succes van te maken.

Helemaal in een tijd waar werknemers vaker thuis werken. Dit vraagt nog meer tijd en investering, want de kans is aanwezig dat de teamspirit onder druk komt te staan en spreekwoordelijke eilandjes gaan ontstaan.

Waar begin je als leidinggevende

In de meeste gevallen is het een bestaand team dat je toegewezen krijgt of is het je nieuwe baan waarop je gesolliciteerd hebt. Uitgezonderd een briefing van de HR-functionaris en jouw manager weet je niet wat er precies binnen een team speelt. Afhankelijk van de reden waarom je voorganger is vertrokken zal je ongetwijfeld te horen hebben gekregen wat er van je verwacht wordt en de missie van het team is waar je leiding aan gaat geven..

Voordat je met je team aan de slag gaat doe je er goed aan om eerst zelf goed in de spiegel te kijken hoe jij je plek als leidinggevende invulling wilt geven. Wat is je visie hoe je het beste invulling kunt geven aan de missie die je bent aangegaan? Denk hierbij aan de doelen die je met het team dit jaar wilt bereiken? Wat wordt er van jullie in de organisatie verwacht? Welke verwachtingen zijn er als het gaat om klanten of externe partners van je team?

Als je scherp hebt welke leiderschapsvisie je voorstaat en wat je met je team wilt bereiken is het tijd om met je team echt aan de slag te gaan. Teamontwikkeling: Wat heb je nodig om hier een succes van te maken.? Wie houd jou en je team een spiegel voor? Belangrijke vragen om vooraf door jezelf te beantwoorden.

Leidinggevende praat te weinig met medewerkers vaak struikelblok

Als teamcoach kom ik vaak leidinggevenden tegen, die met medewerkers individueel te weinig in gesprek zijn geweest. Neem bijvoorbeeld een leidinggevende die aangeeft dat hij/zij nog met startgesprekken moet beginnen, terwijl hij/zij al een halfjaar leidinggevende is van het betreffende team. Of wat te denken over de vele reacties als het gaat om het fenomeen functioneringsgesprekken. Veel leidinggevende vinden het belangrijk om de datum in het jaar te halen, omdat je tegen je eigen leidinggevende kan zeggen dat je alle functioneringsgesprekken hebt gevoerd.  In mijn ogen is dit vinken en niet vonken als leidinggevende. Het gaat erom dat je het hele jaar als leidinggevende werkt aan je team!

Het goede gesprek voeren gedurende het gehele jaar

Wat nodig is om je team te ontwikkelen is regelmatig het goede gesprek met je medewerkers (collega’s) voeren. Dan ben je daadwerkelijk bezig met je team op te bouwen en te ontwikkelen. Alleen dan kun je er als leidinggevende voor zorgen, dat een collega de plek gaat innemen waar hij/zij zich het beste thuis voelt en het beste tot zijn/haar recht komt. Dus stop  met alleen de focus op functioneringsgesprekken te leggen. Het voordeel van regelmatig in gesprek zijn is, dat je weet wat er speelt bij je medewerkers en dat je hierop in kan spelen. Veel bedrijven investeren veel tijd en energie in nieuwe mensen, maar wat doen we nu eigenlijk voor de mensen die al geruime tijd bij je werken.

Juist in deze markt is het belangrijk om aandacht te besteden aan collega’s die goed functioneren. Het zou toch ronduit vervelend zijn als goede mensen je team verlaten, omdat je vergeten bent om met ze in gesprek te gaan. Een team ontwikkel je niet tijdens een hei-sessie of teamdag. Het is een proces waar mensen instappen en soms ook gedurende het proces uitstappen. Het vraagt om continue bezig zijn met je team. Dat is meer dan ooit de belangrijkste taak van een leidinggevende van een team oftewel je medewerkers begeleiden en leiden. En natuurlijk hoort sturing geven daarbij.

Als ik mocht kiezen, dan wist ik het wel.

Goswin van Horssen