Steeds meer MKB en ZZP bedrijven in het nauw

Krimp zet ook in het 3e kwartaal helaas met 0,2% door in Nederland

Ook het 3e kwartaal 2023 gaf een krimp te zien. Al lijkt een krimp van -0,2% in eerste instantie niet veel, maar zoals gemeld in mijn blog ‘Nederland in milde recessie of begin economische crisis?’ had het 3e kwartaal 2023 geen verdere daling moeten laten zien. Reden: Het derde kwartaal 2022 kende namelijk ook al een daling van -0,2%. Mijn persoonlijke mening is, dat hier door de economen van het Centraal Planbureau (CPB) veel te laconiek mee wordt omgegaan. Uitspraken dat dit goed is voor de Nederlandse economie en hierdoor de overspannen arbeidsmarkt afkoelt is op zijn zachtst gezegd makkelijk praten vanuit een ivoren toren. Je zal maar MKB of ZZP ondernemer zijn.

Steeds meer MKB en ZZP ondernemers zullen medio 2024 omvallen

Bij 2Vanhorssen.com zijn wij beslist geen doemdenkers, maar realisten met tientallen jaren ervaring. Ik durf de stelling aan, dat wij in Nederland terecht zijn gekomen in de beginfase van een economische recessie. Op zichzelf niet zo verwonderlijk, want de spreekwoordelijke economische bomen groeien niet tot in de hemel. Bij ongewijzigd beleid staat ons in Nederland een periode van hyperinflatie te wachten, die aangejaagd wordt door de vakbonden. Men begrijpt bij de vakbonden niet, dat een loonsverhoging van 10 procent zorgt voor een prijsverhoging van circa 11,37%. Gevolg als land prijzen wij ons totaal uit de mondiale markt wanneer we niets doen. Vergelijk onze lonen eens met die in de andere landen van Europa. U zult verbaasd zijn. Belastingverlaging is de enige oplossing.  

Wat staat ons bij ongewijzigd beleid vermoedelijk te wachten

Ondanks optimistische berichtgevingen van het Centraal Planbureau, dat er slechts weinig MKB bedrijven en ZZP ondernemers in 2023 failliet zijn gegaan hebben toch behoorlijk veel bekende ketens hun deuren moeten sluiten. Denk hierbij aan BCC, Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, Big Bazar, Staples en tal van bekende modeketens. Daarnaast staan er nog tal van bekende namen op omvallen. Dit is helaas een voorproefje wat ons ook in 2024 te wachten staat met de zelfstandige MKB bedrijven en ZZP’ers, wanneer zij geen gebruik maken van alle communicatie- en verkoopkanalen die vandaag de dag beschikbaar zijn. Reden: het netto besteedbaar inkomen zal in 2024  door de toenemende belastingdruk en de inflatie alleen maar dalen. De koek wordt steeds kleiner.

Stijging werkeloosheid zal zich in 2024 versneld doorzetten

Wat we vaak van klanten horen is, dat men geen personeel kan krijgen. Eigenlijk best vreemd, omdat wij in september 2023 maar liefst 371.000 werklozen hadden en dit aantal maandelijks met 6 duizend per maand toeneemt. De verwachting is dat de stijging van de werkloosheid in 2024 maandelijks gemiddeld zal toenemen met 10.000 werklozen per maand.

Ons advies: Zorg er als MKB of ZZP ondernemer voor, dat uw bedrijf slank en doelgericht blijft (lean en mean) en gebruik maakt van zowel de traditionele als online kanalen. Als SEO specialist MKB en e-commerce specialist bevelen wij ons vriendelijk bij u aan.