faillissementen 2023

Begin van een ongekende economische tsunami in 2024 en 2025

Nu vaststaat, dat de bouw van nieuwe woningen de komende jaren verder zal gaan dalen en stagneren wordt er moord en brand geschreeuwd door de politieke partijen, die dit nota bene zelf veroorzaakt hebben! Denk hierbij aan de onuitvoerbare strenge milieumaatregelen in ons land, het bewust onaantrekkelijk maken van ons land voor investeerders en door de (minimum) lonen dermate sterk te laten stijgen dat gezinnen de invoering van de milieubelastingen kunnen betalen. En dan heb ik het nog geeneens over het bewust willen verminderen van de instroom van hoogopgeleide expats, die nodig zijn voor het vervullen van openstaande vacatures. Nee, wij zetten onze deuren wagenwijd open voor gelukzoekers die massaal uit alle landen van Europa naar Nederland trekken. De gevolgen zijn voor MKB bedrijven en ZZP ondernemers dan ook desastreus.

Na de bouwnijverheid volgen de bouw gerelateerde MKB ZZP bedrijven

De bouwnijverheid is de fundering waar in het bijzonder MKB en ZZP bedrijven hun bestaansrecht aan te danken hebben. In 2023 is het aantal opgeleverde woningen gedaald en deze daling zet zich in 2024 en 2025 versterkt door. Dit heeft alleen al bij het MKB bedrijfsleven in 2023 gezorgd voor een stijging van het aantal faillissementen met meer dan 50% ten opzichte van 2022. In zijn totaliteit gingen meer dan 2.650 zelfstandige MKB bedrijven en ketens failliet waaronder een aantal zeer bekende. Een eenvoudig rekensommetje zal voor 2024 een nog veel negatiever scenario laten zien. Er wordt verwacht dat er in 2024 tenminste 10.000 woningen minder opgeleverd worden. Dat zullen er waarschijnlijk door milieu bezwaren 15.000 tot 20.000 worden. Neem daar bovenop de hoge stijging van de lonen met 10 tot 20% en we komen uit op 5.000 tot 6.000 faillissementen in 2024. Het eerst bij bouw gerelateerde MKB en ZZP bedrijven gevolgd door fabrikanten en leveranciers in 2025.

Oplossing voor MKB en ZZP ondernemers

2Vanhorssen.com SEO specialist MKB levert medio dit jaar al 25 jaar maatwerk oplossingen aan innoverende MKB en ZZP ondernemers, die de spreekwoordelijk handdoek niet in de ring willen gooien en de ambitie hebben om een mooi bedrijf op te bouwen. Als MKB ZZP ondernemer kunt u alleen succesvol zijn door op een innovatieve manier de krachten van het traditionele verkoopkanaal en het online verkoopkanaal (lees zakelijke SEO MKB website, e-commerce) te combineren.Traditionele verkoopkanaal: One-stop-shopping

Huur samen met andere ondernemers, die elkaar aanvullen en versterken qua producten / diensten aanbod, één winkelpand. Zie het maar als een nieuwe vorm van one-stop-shopping. Hierdoor dalen de vaste- en variabele kosten voor elke MKB ZZP ondernemer en kunnen klanten gebruik maken van verschillende producten en diensten. Wellicht kan gebruik gemaakt worden van één gemeenschappelijke medewerker. Ook naar buiten toe kan men zich nadrukkelijker profileren naar klanten toe. Voorbeeld kledingzaak, schoenenzaak en tassenspecialist.

SEO geoptimaliseerde MKB website geschikt voor e-Commerce

Als MKB ZZP ondernemer kan men met een SEO geoptimaliseerde website, die geschikt is voor zakelijk gebruik en door onze SEO specialisten is geoptimaliseerd, regionale topposities in zoekmachines als Google.nl realiseren. Hierdoor vergroot u uw verzorgingsgebied. Door goed in te spelen op vragen van online klanten en die te synchroniseren met uw traditionele verkoopkanaal kunt u uw verzorgingsgebied sterk uitbreiden, Er ontstaat een echte win-win situatie voor zowel u als uw toekomstige nieuwe klant. Onze specialisten vertellen u hier graag meer over.

Is er nog toekomst voor zelfstandige MKB en ZZP ondernemers?

Ondanks het ronduit onbetrouwbare beleid van de overheid (lees 2e kamer) is er nog steeds een boterham te verdienen. Wel zal men de bedrijfsvoering van zijn / haar bedrijf rigoureus moeten omgooien, want anders is er geen enkele toekomst meer voor het MKB of ZZP bedrijf in Nederland. Het is geen kwestie van doemdenken, maar in mijn ogen harde realiteit.